Маємо бути готові до ворожої агресії у будь-яку хвилину

У Броварському районі розпочалися військові навчання територіальної оборони

Свого часу один з відомих журналістів закінчував свою телепрограму на історичну тематику фразою – «Завжди тримайте, друзі, порох сухим». Багато хто особливого значення суті цієї фрази тоді, ще років десять тому, не надавав. Але… Був досить довгий час нещодавньої нашої історії, коли ми не тільки не тримали порох сухим, але й практично махнули рукою на свою армію. Навіть міністрами оборони України призначали фактично громадян Росії. А давно відомо, хто не піклується про свої Збройні сили, той ходитиме під чужими.

Ціною неймовірних зусиль, ціною великих втрат Україна втримала і тримає свою незалежність в умовах вже семирічної російської агресії. Ми тимчасово втратили Крим, у нас окуповані частини Донецької та Луганської областей. І нам потрібно засвоїти не тільки уроки давнішньої історії, а уроки вже нинішньої доби, доби 21 століття. Найголовніший з них – маємо бути готові у будь-яку хвилину стати на захист своєї країни. Але так само маємо бути підготовленими до цього: щоб і порох був сухим, і все до пороху теж.

Власне, наші воїни щодня виконують свій священний обов’язок – захищають український народ на східних рубежах. Однак, і без того складна ситуація навколо України ускладнюється. Це стосується сходу та півночі. Як підкреслює Сергій Пригода, начальник Броварського районного центру комплектування та соціальної підтримки (нинішня назва колишнього військкомату), Російська Федерація та Білорусь вдаються до провокаційних дій, проводячи військові навчання поблизу нашого кордону, нарощують там військову присутність. Росія зміцнює військові формування на території так званих ЛНР та ДНР

  • Ми мусимо бути готовими будь-якої миті до агресії, будь якої миті дати рішучий опір ворогу нашої країни. І ось саме тим, що ви тут, що це ваше свідоме і добровільне рішення, ви демонструєте, що готові дати рішучу відсіч зовнішнім зазіханням на нашу Незалежність, - наголосив він 23 вересня на урочистому відкритті військових навчань батальйону територіальної оборони у Броварському районі, звертаючись до резервістів.
  • Основна мета наших навчань, - сказав в.о. голови Броварської райдержадміністрації Павло Проскочило, - підвищити рівень боєготовності наших підрозділів територіальної оборони до виконання завдань за призначенням. Дуже позитивним є той факт, що чимало резервістів – то воїни АТО. І це, безперечно, сприятиме якіснішому навчанню, бо ці хлопці зможуть поділитися своїм неоціненним практичним досвідом. Переконаний, що навчання пройдуть дуже плідно.

З вітальними і до щему хвилюючими словами до учасників навчань звернулася мама загиблого в російсько-українській війні, нашого земляка Івана Марченка Леоніда Островська. Військовий капелан освятив воїнів на ратний і благородний труд в ім’я нашої Батьківщини.

Павло Проскочило вже в ході спілкування з представниками ЗМІ розповів, що успішна організація наметового містечка, інших аспектів навчань, тим паче в умовах обмеженого фінансування, стала можливою завдяки плідній співпраці військовиків, Броварського районного центру комплектування та соціальної підтримки, Броварської райдержадміністрації.

- Також долучилися до цієї благородної справи усі вісім територіальних громад району, підприємці. Я можу сміливо сказати, що завдяки цьому нашим резервістами створені достатньо комфортні умови перебування тут, аби вони успішно впоралися із завданнями, котрі ставляться перед ними в ході навчань, і щоб ці навчання пройшли максимально ефективно, - додав Павло Іванович.

Власне, представники ЗМІ та гості могли самі переконатися, що все організовано досить добротно, пройшовшись територією містечка. Зайшли у намет для проживання. Все там – за армійськими канонами. Погода того дня була вже справді осінньою, час від часу накрапав дощик. Але в наметі тепло. Кожен з них обладнаний , так званою «буржуйкою». Оцінили рівень медичного забезпечення, зайшовши в намет тактичної медицини, біля якої стоїть обладнаний всім необхідним та готовий до виконання завдань спеціальний автомобіль.

Також журналісти та гості могли побувати у наметі для прийому їжі резервістами. І не для красного слівця, не з чиїхось вуст – усім сподобався приготовлений обід. Того дня – червоний борщ, гречнева каша з котлетою, салат, компот, яблуко. Все смачно, поживно і, що суттєво, вдосталь.

Підполковник Сергіій Пригода зупинився на головних завданнях, котрі виконуватимуть резервісти протягом 10 днів збору, який триватиме до 1 жовтня.

- Насамперед, особливо хочу наголосити на тому, що це перші навчання територіальної оборони, котрі ми проводимо із бойовою зброєю. Тому одне із завдань – навчити резервістів влучно стріляти. Окрім цього, особлива увага буде до відпрацювання наступних завдань: вміння в умовах міста захищати державні установи та важливі об’єкти, вміння оперативно виявляти диверсійні групи, протидіяти їм, та ліквідовувати їх. А також вчитися тому, як ефективно захищати наші кордони. Всі ці питання відпрацьовуватимуться практично на території всіх громад. Наголошу також, що для навчань залучався не увесь склад територіальної оброни, а лише частина, основний кістяк. Люди, що пройдуть навчання, здобудуть необхідні навики, у разі агресії зможуть оперативно поділитися здобутим з іншими резервістами. Я переконаний, що наші 10 днів пройдуть плідно, з великою користю. Ми набудемо також необхідного організаційного досвіду для подальшого удосконалення як ще ліпше проводити подібні навчання.

…Як вже підкреслювалося, серед резервістів дуже багато колишніх воїнів АТО, безпосередніх учасників воєнних дій. І таких набралося напевно відсотків 40. Вони без зайвих роздумів чи сумнівів стали до лав резервістів та прибули на навчання. Їхній практичний досід просто безцінний, вони й справді - золотий скарб територіальної самооборони.

Одразу вирішив пройти навчання атовець, відомий в районі активіст Віталій Ткаченко. Каже, що вже зустрів двох своїх побратимів з батальйону, якому разом воювали на Донбасі. . А зголосився, бо це потрібно, бо є бажання і ситуація спонукає до цього. «Ми повинні бути максимально готовими до агресії», - каже він.

Серед резервістів – люди різні за віком. Є молоді хлопців, є і ті, кому вже й за 50. Зустрівся у військовій формі та з автоматом відомий у Броварах та на Броварщині активний громадський діяч Володимир Опалько. Цікаво було побачити депутата Калитянської селищної ради Сергія Рудницького.

- А на навчанні я не один, - з посмішкою говорить Сергій. – Тут ще й колега мій по нашому депутатському корпусу Ігор Пилипчук.

- Я казав сьогодні на відкритті перед мікрофоном і скажу ще раз: я вперше проходжу такі навчання. Вважаю їх для себе почесною місією і вважаю, що кожен чоловік має їх пройти. Нам це додасть впевненосі у своїх силах, та зміцнить нашу віру – ми зможемо дати гідну відсіч ворогу в разі агресії, - поділився Андрій Супрун, керівник апарату Броварської райдержадміністрації.

Загалом у загоні резервістів представлені всі вісім громад Броварського району. В тім числі, є хлопці і з Великодимерської.

…Представники ЗМІ, чий обід, зрозуміло, не був регламентований, вийшли з намету-їдальні, а у резервістів післяобідній час вже закінчився. І вже тривали чергові заняття. Навчання територіальної оборони набирали хід.

Поділитися:
Актуальні новини
24.04.2024 16:41
Моніторинг якості початкової освіти у Русанівській гімназії
Зовнішній моніторинг якості початкової освіти у Русанівській гімназії 24 квітня учні 4 класу Русанівської гімназії взяли участь в основному етапі третього циклу загальнодержавного…
24.04.2024 16:38
Новини з РЕ:ОСВІТИ в громаді
РЕ:ОСВІТА крокує ліцеями Великодимерської громади. 24.04.2024 р. в рамках реформації освітнього середовища громади, була проведена зустріч з учнями Тарасівського ліцею. …
24.04.2024 16:16
УВАГА! КП "Великодимерське" інформує
ОГОЛОШЕННЯ Шановні мешканці Великодимерської територіальної громади! Комунальне підприємство «Великодимерське» Великодимерської селищної ради повідомляє, що з 1 травня 2024 року розпочинає…
24.04.2024 16:06
ГО "Благодім" допомагає громаді
Пам’ятаймо що непотрібних речей не буває. 23 квітня за адресою вул. Соборна 15 А, селища Велика Димерка завдяки наданій допомозі від ГО " Благодім " мешканці мали змогу підібрати одяг та…