Про державну допомогу тим, хто перебував в окупації

Сьогодні, 10 травня незвичний день для ЦНАПу – Центру надання адміністративних послуг виконкому Великодимерської селищної ради. Встановлений своєрідний рекорд. Вперше за один день колектив прийняв таку велику кількість громадян – 473. З різними запитаи.

11 квітня цього року після деокупації та наведення ладу в самому приміщенні – там побували з нежданим візитом доморощені мародери (про це окрема мова) - ЦНАП відновив свою роботу.. Цього ж дня з’явилося розпорядження селищного голови Анатолія Бочкарьова про призначення нового керівника цієї структури. Отже, саме з 11 квітня керівником ЦНАПу став Іван Роговий, депутат Великодимерської селищної ради, останньою посадою якого було завідування відділом економіки та інвестицій виконкому Великодимерської селищної ради.

Ми записали з паном Іваном своєрідне інтерв’ю-роз’яснення, в якому керівник ЦНАПу не тільки розповідає про етапи становлення ЦНАПу у післявоєнний період, але й дає чимало практичних рекомендацій мешканцям громади – зокрема, що і як треба робити для оформлення майбутньої компенсації від держави, якщо у людини повністю або частково зруйноване майно внаслідок воєнних дій, як правильно оформлювати можливу для мешканців громади фінансову допомогу від селищної ради, якщо ті отримали поранення, якщо повністю, або частково втратили майно та інші роз’яснення.

Сьогодні – перша подача. Іван Роговий пояснює, як і хто має право на грошову допомогу від держави тим, хто перебував в окупації.

Отже, слово Івану Роговому:

  • Насамперед, треба сказати, що державна фінансова допомога передбачена Постановою Кабінету Міністрів №457 від 14 квітня 2022 року «Про підтримку окремих категорій населення, яке постраждало у зв’язку військовою агресією російської федерації проти України». Йдеться в урядовій постанові про людей, які перебували на окупованих територіях. Наприклад, в тій же нашій, Великодимерській громаді, і не мали можливості, або й бажання виїхати звідси. Стосується це й тих, хто скористався так званим «зеленим коридором» згодом, але певний час провів в окупації.

Сума фінансової підтримки для однієї дорослої людини складає 2 тисячі гривень, для дітей та осіб з інвалідністю– 3 тисячі. Є відповідний зразок заяви, він пишеться у ЦНАПі, або у його представників у старостатах.

Треба одразу зауважити, що на допомогу можуть претендувати ті, хто при виїзді з міст окупації в інше місце не отримав статус внутрішньо переміщеної особи (ВПО), і не реєструвався як ВПО.

Якщо ж людина виїхала з окупаційної зони, оформила статус ВПО, але ніхто не підказав, що треба написати заяву, то в такому разі питання отримання компенсації має вирішуватися на рівні держави. Думаю, будуть зміни до урядової постанови, аби врегулювати такі ситуації.

Отже, особа, що має право претендувати на таку допомогу, у ЦНАПі пише заяву, де вказує, що в такий-то період перебувала у такому-то населеному пункті. Також вона повідомляє, що не мала і не має статусу ВПО.

До заяви додаються копії паспорту, ідентифікаційного коду, документи, що підтверджують інвалідність, для дитини – копію свідоцтва про народження дитини. Якщо у вас не має в даний час копій, не хвилюйтеся – у ЦНАПі їх зроблять.

Особливо хочу наголосити на випадках, коли в людини втрачені документи. Постанова передбачає порядок вирішення суті питання і в такій ситуації. Людина може прийти з двома свідками, котрі підтвердять ваше перебування на окупованій території у певний час. При цьому, обидва свідки підкладають під свої свідчення копії паспортів та ідентифікаційних кодів.

У будь-якому випадку я запрошую Вас до ЦНАПу чи до відповідних працівників у старостатах. Вам все пояснять та допоможуть.

Поділитися:
Актуальні новини
28.03.2024 09:57
У Великодимерській громаді провели семінар для освітян
У Великодимерській громаді провели семінар для освітян. Захід обʼєднав керівників навчальних закладів та управлінь освіти з восьми громад. Освітяни зібрались, аби почути досвід керівників навчальних…
27.03.2024 15:59
Лист подяки тарості Світильнянського округу Сергію Шевченку
Лист подяки, під час засідання виконавчого комітету Великодимерської селищної ради, старості Світильнянського округу Сергію Шевченку вручили бійці Добровольчого формування № 24 територіальної громади…
27.03.2024 11:28
ВОЛОНТЕРИ З НІМЕЧИННИ: ПОЧАТОК ПЛІДНОЇ СПІВПРАЦІ В ВЕЛИКОДИМЕРСЬКІЙ ОТГ
Представники німецького муніципалітету Калден та міста Лібенау, що поблизу Касселя, відвідали Великодимерську громаду. Мета візиту: обговорення подальшої співпраці та реалізація спільних целей,…
25.03.2024 12:43
Про роботу Руднянського старостинського округу за період 04.03.2024-24.03.2024 рр
В старостаті оформлено пакети документів на отримання послуги: Надання одноразової матеріальної допомоги відповідно до Програми «З турботою про кожного» Великодимерської селищної…