Увага! Правові наслідки при перейменуванні вулиць та провулків

Громадське обговорення щодо перейменування вулиць і провулків у населених пунктах Великодимерської громади у декого викликало побоювання і невдоволення через відсутність розуміння того, що зміна назви вудиці не спонукає до негайної зміни документів. Потрібно також зазначити, що перейменування вулиць не тягне за собою фінансових витрат - ні з місцевого бюджету, ні з кишень жителів вулиць, які буде перейменовано.

З метою уникнення непорозумінь надаємо роз’яснення щодо правових наслідків при перейменуванні вулиць та провулків.

Законодавством не передбачено внесення змін до правовстановлюючих документів (свідоцтва про право власності, свідоцтва про право на спадщину, договору купівлі-продажу, договору міни, договору дарування, тощо) у зв’язку з перейменуванням вулиць, на яких знаходиться об’єкт нерухомого майна, а тому вони є чинними та не потребують заміни чи отримання нового правовстановлюючого документа.

У той же час, із власної ініціативи або в разі необхідності (продаж, дарування, тощо) власник майна (в тому числі земельної ділянки), відносно якого відбулися зміни в назві вулиці (площі, провулку тощо), відповідно до законодавства має право самостійно (або уповноважити на це іншу особу за довіреністю) звернутися до органу державної реєстрації прав на нерухоме майно з заявою про внесення змін до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно у разі зміни назви чи перейменування вулиці (площі, провулку тощо) відповідно до рішення Великодимерської селищної ради.

У разі необхідності здійснення нотаріальних дій із нерухомістю (продаж, успадкування, дарування тощо), у Великодимерській селищній раді (смт Велика Димерка, вул. Бобрицька, б. 1) можна отримати копію рішення про перейменування вулиці. На підставі правовстановлюючих документів зі старою назвою вулиці і цим рішенням нотаріус видає новий правовстановлюючий документ із новою назвою вулиці.

Відповідно до п. 16 Правил реєстрації місця проживання, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 2 березня 2016 р. № 207, у разі прийняття рішення про перейменування вулиць (проспектів, бульварів, площ, провулків, кварталів тощо), адміністративно-територіальних одиниць зміни до реєстру територіальної громади вносяться на підставі відповідних актів із збереженням попередніх даних та подальшим внесенням такої інформації до відомчої інформаційної системи ДМС з передачею інформації до Реєстру.

Крім того, актуалізація даних про місце реєстрацій особи у документах, в яких зазначають відомості про місце проживання /перебування особи, можлива за її зверненням (або її представника).

Звертаємо увагу на те, що реєстраційний збір не справляється за проведення державної реєстрації змін, що вносяться до установчих документів юридичних осіб, а також зміни місцезнаходження юридичної особи, місця проживання фізичної особи у зв’язку із зміною назви (перейменуванням) скверів, бульварів, вулиць, провулків, узвозів, проїздів, проспектів, площ, майданів, набережних, мостів, інших об’єктів топоніміки населених пунктів.

На найбільш типові питання пропонуємо скористатися роз'ясненнями із офіційних джерел Урядового порталу https://www.kmu.gov.ua/news/rozyasnennya-chi-potribno-pereoformlyuvati-dokumenti-yakshcho-zminilas-nazva-vulici

Поділитися:
Актуальні новини
18.04.2024 13:52
Тренінг для Ссдс Великодимерської Селищної Ради
Надання соціально - правової допомоги дітям, які живуть з проблемою ВІЛ. 17.04.2024 спеціалісти Служби у справах дітей та сім’ї Великодимерської селищної ради прийняли участь в одноденному…
18.04.2024 13:49
Соціальна допомога для ветеранів та переселенців від транспортної компанії Грузар
У березні 2024 року Український компанія Грузар розпочинає реалізацію програми допомоги найуразливішим сім’ям ВПО та сім'ям учасників бойових дій, які постраждали від російської агресії. …
17.04.2024 15:43
39 мільйонів гривень на потреби ЗСУ
39 мільйонів гривень передала на потреби ЗСУ Великодимерська громада. Для цього було виділено 48 мільйонів гривень з місцевого бюджету.
17.04.2024 13:45
ВАЖЛИВА ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ ФЕРМЕРІВ
ВАЖЛИВА ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ ФЕРМЕРІВ! Уряд розширив напрями підтримки для фермерських господарств Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 300 «Про внесення змін до Порядку…