9 місяців поточного року: бюджет виконується і перевиконується

Відбулася 18 сесія Великодимерської селищної ради

Хоча плюс до показників виконання основного фінансового документу громади і невеликий, та все ж він є. Головним сесійним питанням 21 жовтня стало затвердження звіту про виконання селищного бюджету за 9 місяців 2021 року. Згідно із показниками, які привела у своїй доповіді начальник Управління фінансів Оксана Косенко, дві третини року стали для економіки і загалом господарства Великодимерської громади досить успішними. Загальний відсоток виконання бюджету склав 105,9. У абсолютних цифрах це має такий вигляд: дохідна частина кошторису громади за цей період склала 238 мільйонів 73 тисячі грн, вилатки – 226 мільйонів 840 тисяч.

Перевиконання бюджету склало 9 млн.144 тис грн. Цього досягнуто за рахунок збільшення податкових надходжень (+8,6 млн.грн), неподаткових (+141 тис.), доходів з операцій з капіталом (+331 тис. 900), офіційних трансфертів (+50 тис.).

У розрізі старостатів дохідна частина характеризується головною тенденцією, яка поки що, на жаль, є сталою. Велика Димерка, її економічний потенціал, є головним постачальником коштів до бюджету громади. За 9 місяців від економіки селища надійшли 106.2 млн. грн.. Відповідно видатки на потреби В.Димерки – 60 млн. Жоден інший старостат на плюс не спрацьовує. У всіх – видатки перевищують, значно перевищують або й дуже перевищують доходи. Найближчими до «нульової позначки» знаходяться Гоголів та Богданівка. Доходи та видатки в цих населених пунктах складають: відповідно Богданівка – 10, 7 млн і 11,8 млн., Гоголів – 11,75 млн і 11,89 млн. У решті видатки перевищують дохідну частину іноді у кілька разів. Найбільший мінус у Бобрику, Рудні та Плоскому. Зокрема, в останньому населеному пункту доходи за звітний період склали 1,4 млн. грн., а туди направлено 6,9 млн. грн.

Такі реалії.

Реаліями є й те, що майже 60% загальних витрати громади складають витрати на освітню галузь.

За рахунок перевиконання бюджету, за рахунок досягнутої економії депутати проголосували показники перерозподілу бюджетних коштів, підтримавши зміни до відповідних програм. Зокрема, до Програми «Розвиток ремонт та утримання об’єктів житлово-комунального господарства, благоустрою та соціально-культурного призначення», Програми «Фінансове забезпечення… Комунального некомерційного підприємства … «Броварський районній центр первинної медико-санітарної допомоги»» - скорочено – «первинна медицина» тощо. Куди і скільки конкретно направлено і перенаправлено коштів – ми підготовимо окрему публікацію.

Загалом 19 депутатів розглянули 72 питання.

Всі вони, безперечно, є життєво важливими для громади, для її мешканців. Та все ж відзначимо деякі. Як йдеться у преамбулі до прийнятого рішення – для забезпечення належного утримання майна, економії бюджетних коштів селищна рала передала на баланс КЗ БРР «Броварський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» комунальне майно згідно з додатком. У ньому – 14 пунктів. Це приміщення нової поліклініки у Великій Димерці, будинки амбулаторії у інших населених пунктах.

Щодо фінансової підтримки комунального підприємства «Великодимерське», то йдеться про виділення їм 270 тисяч гривень на погашення заборгованості по заробітній платі, котра раніше утворилася в результаті нефективної діяльності двох комунальних підприємств – «Оглав» Гоголівської сільської ради та «Плосківське» Плосківської сільської ради. Як відомо, ці збиткові підприємства ліквідовані в результаті реорганізації.

Також КП «Великодимерське» селищна рада виділила 350 тисяч гривень на придбання нових сміттєвих баків.

З питань розвитку звернемо увагу на позитивні відповідні рішення селищної ради щодо будівництва аптеки у Русанові, подальшого розвитку льотного приватного підприємства у Гоголеві. Йдеться про розміщення злітно-посадкової смуги у Гоголеві та цеху з обслуговування та ремонту літальної техніки.

…Ми ще будемо повертатися до рішень чергової сесії селищної ради. Стежте за нашими публікаціями.

Поділитися:
Актуальні новини
08.05.2024 15:27
Здобувачі освіти Руднянської гімназії долучилися до акції «Мак пам’яті»
Сьогодні в Україні і світі відзначають День пам’яті та перемоги над нацизмом. Здобувачі освіти Руднянської гімназії долучилися до акції «Мак пам’яті», провели тематичні години «Пам’ятаємо…
08.05.2024 13:04
В селах громади на честь Дня пам'яті та перемоги над нацизмом вшанували пам'ять загиблих у Другій світовій війні воїнів
8 травня в День памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років Працівники Богданівського старостату та освітнього центру вшанували памʼять загиблих Героїв хвилиною…
08.05.2024 12:45
На засіданні виконавчого комітету Великодимерської селищної ради розглянули 32 питання
Проводив засідання виконавчого комітету тимчасово здійснюючий повноваження селищного голови Олександр Борсук. Першим питанням було погодження проєкту звіту про хід і результати…
08.05.2024 12:20
8 травня в Україні відзначається День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років
Ми святкуємо День перемоги над нацизмом саме 8 травня - у день капітуляції нацистської Німеччини. Мільйони людей загинули, мільйони доль зламані. День пам’яті та перемоги над нацизмом…