Де-факто центр «первинки» ВЖЕ належить громаді

Де-юре, «Броварський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» після останньої сесії Великодимерської селищної ради має двох засновників. Було чотири. Але Зазимська та Калинівська громади вирішили перейти на самостійні рейки і створювати власні центри «первинки». Набагато раніше до такого ж кроку вдалася й Калитянська громада.

Селищні депутати проголосували за рішення про виключення зі складу співзасновників районного центру Калинівської та Зазимської ОТГ. Тож тепер юридично його засновниками залишаються Великодимерська селищна рада та Броварська райрада. Але оскільки нинішня центральна влада так і не довела до логічного завершення – або не поспішає доводити, децентралізаційну реформу, то райради вже практично рік залишаються у якомусь не чітко визначеному, підвішеному статусі. Вони є, але не визначені ні чітко функції, якими б вони займалися, а головне – повний провал у визначенні джерел фінансування. Їм дали кошти, щоб лише «дихали», та щоб принтери іржою не покрилися.

Тож де-факто районний центр, по-перше, обслуговуватиме відтепер лише Великодимерську громаду, по-друге, утримання центру лягає практично повністю на плечі нашої ж таки громади. Тож, як зауважив на сесії заступник селищного голови Олександр Куценко, логічним завершенням історії стане те, що «первинка» відійде громаді і де-юре.

Окрім цього питання, на 19-ій позачерговій сесії селищної ради розглянули та ухвалили рішення ще з 15 питань. Всі вони будуть опубліковані на офіційному сайті громади, ми ж зараз звернемо увагу на декілька. Зокрема, депутати, яких на сесію прибуло 17 осіб, затвердили план діяльності з підготовки проектів регуляторних актів у сфері господарської діяльності селищної ради на 22-й рік, у новій редакції було ухвалено Положення про Службу у справах дітей та сім’ї, внесли зміни до програм «Турбота» та «Розвиток, ремонт та утримання об’єктів житлово-комунального господарства, благоустрою та соціально-культурного призначення». А також, що важливо – внесли суттєві зміни, котрі були найбільшими цього року, до бюджету громади.

Загалом зміни обраховуються понад 16 мільйонами гривень. Найбільше з цієї суми припадає на Управління освіти, молоді, культури та спорту (ОКМіС) - більше 5,2 млн. З цієї суми – 4,5 мільйони направляються на утримання навчальних закладів, дитяче харчування, поточний ремонт парканів та освітлення, новорічні подарунки для дитсадків, учнів 1-4 класів, дітей пільгових категорій, заробітну плату працівників садочків та техперсоналу шкіл, інше.

Понад 270 тисяч гривень підуть безпосередньо на Управління освіти, 260 тисяч -на Центр культури, дозвілля та спорту, 100 тисяч – на Великодимерську ДЮСШ.

1,8 млн. рішенням сесії направляються на утримання апарату виконавчого комітету. 2 млн. – на капітальний ремонт дорожнього покриття вулиці Південної у В.Димерці. Актуальним є облаштування безпечних переходів проїжджих частин – у зв’язку з підвищенням інтенсивності руху на наших дорогах та, будемо говорити відверто, хронічною недисциплінованістю як водіїв, так і пішоходів. Депутати виділили 239 тисяч гривень на облаштування автономного світлофора на пішоходному переході по вул. Бобрицькій, Броварській та Заліській у смт Велика Димерка.

На потреби комунального закладу «Міжнародний центр Безпеки» направляються 449 тисяч, первинної медицини – 200 тисяч гривень.

Як згодом скаже начальник Управління фінансів Великодимерської селищної ради Оксана Косенко, це були останні цього року зміни до бюджету. До речі, кошторис громади виконується, і, як вельми приємний факт, перевиконується. Якщо на 2021рік приймали бюджет у сумі 292 мільйони гривень, то вже нині, у листопаді, надійшло 350 мільйонів. Це свідчить, що економіка громади працює, працюють підприємства, виплачується заробітна плата, а з нею йдуть відповідні відрахування. Бо, як і раніше, головним джерелом наповнення бюджету є податок на доходи фізичних осіб.

Лише одне рішення на звітній сесії пройшло не з першої спроби. Це питання щодо внесення змін до Програми «Забезпечення виконання судових рішень та виконавчих документів на 2021 рік». Депутат Анатолій Юрченко запропонував не ухвалювати його, мотивуючи тим, що за його припущенням левова частка виділених коштів йде на одну справу. Вона стосується ще розпочатою тодішньою сільською радою Русанова ста не доведеною до логічного завершення справою повернення до комунальної власності кількох магазинів. До пропозиції прислухалися кілька депутатів, і рішення не набрало потрібної кількості голосів.

Інша, більша частина депутатів, наполягла на повторному голосуванні. Інакше, якщо не буде ухвалене позитивне рішення, то блокується фінансування і щодо інших судових справ. Це справи , які веде селищна рада і які стосуються захисту в тім числі і комунальної власності. Їх набирається більше 40.

Повторне голосування набрало потрібну кількість голосів, тож зміни до програми ухвалені. Мова, до речі, йшла про 60 тисяч гривень.

Депутати у кінці роботи сесії також підтримали ініціативу селищного голови щодо вступу Великодимерської селищної ради до Всеукраїнської асоціації громад.

Поділитися:
Актуальні новини
17.05.2024 09:44
Фінансова можливість від Mercy Corps для підтримки бізнесу у розмірі 20 000 доларів США
Представники малого та середнього бізнесу, які релокувалися до м. Києва та Київської області, або постраждалого від війни місцевого бізнесу можуть подати заявку на отримання фінансової допомоги від…
16.05.2024 16:34
Вихованці ЗДО Плосківського ліцею відзначили День вишиванки
Вихованці ЗДО Плосківського ліцею з радістю прийняли участь у святі української традиції, одягнувши найкращі вишиванки та прикрашені віночки. Наші маленькі друзі створили незабутні моменти, …
16.05.2024 14:53
Багатодітних мам привітали з Днем матері та Міжнародним днем сім’ї
Багатодітних мам привітали з Днем матері та Міжнародним днем сім’ї До Дня матері та Міжнародного дня сім’ї, дев’ять матерів-героїнь Великодимерської громади відзначили подяками та вручили подарунки…
16.05.2024 13:11
Флешмоб до Дня вишиванки зробили учні та вчителі Великодимерського ліцею
Більше 400 учнів Великодимерського ліцею вийшли на флешмоб до Дня Вишиванки. У ньому взяли участь учні та вчителі ліцею. Запальний танок виконували тримаючи в руках жовто-блакитні стрічки. …