Дискусії про рівень місцевих податків, демарш депутата, куди підуть зекономлені кошти…

Відбулася 14 сесія Великодимерської селищної ради, котра розглянула півсотні питань

На сесію 24 червня прибули 21 депутат з 26-ти. Робота ради цього дня тривала на відміну від попередніх сесій досить довго – більше трьох годин.

Спочатку депутати прослухали у супроводі візуальної частини (слайди) звіт селищного голови селищної ради Анатолія Бочкарьова за 2020 рік та затвердили його. Це був останній рік існування громади у попередньому форматі. Фінансові можливості були відчутно потужніші, тож і зробили відповідно чимало.

Цікаво, що при негативній демографії, коли смертність відчутно переважає народжуваність, за підсумками минулого року загальна кількість жителів громади не зменшилася, а збільшилася. Не набагато, та все ж. На 80 осіб.

Воєвуцький демонстративно пішов із сесії

Першим питанням, яке загальмувало хід сесії і підняло емоційний градус обговорення, став розгляд про вступ Великодимерської селищної ради до складу засновників Комунального некомерційного підприємства Броварської райради «Броварський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» та затвердження нової редакції Статуту.

Після оголошення проекту рішення, інформації про розгляд питання профільною комісією та її відповідний вердикт про необхідність схвалення документу, депутат Олександр Воєвуцький, сам, до речі, лікар за освітою та за практикою, запропонував не приймати таке рішення, а внести до Статуту пропозицію створення Спостережної ради та Комісії з трудових спорів.

Виникла дискусія. Анатолій Бочкарьов, який і представляв питання на сесії, зауважив при цьому, що у нас фактично вистачає важелів і можливостей, аби і контролювати, і впливати на керівництво ЦПСМД району . А от зволікання з прийняттям рішення, наголосив пан Бочкарьов, нікому користі не принесе. Як це було з входженням до складу співзасновників Броварської лікарні.

  • У нас таке вже було - затягування позитивного рішення призвело до того, що ми не могли протягом півроку брати участь у співфінансування «вторинки», що найголовніше - не йшло на користь людям, - додав селищний голова.

Пропозицію депутата Воєвуцького, як це і належить по процедурі, поставили на голосування. За неї свої голоси віддали 11 депутатів, проти проголосувало 8, один депутат не голосував. Пропозиція Воєвуцького згідно з цими результатами не набрала потрібної кількості голосів. Сам пан Олександр достатньо нервово на це прореагував і, кинувши вже на ходу звинувачення на адресу колег-депутатів, залишив зал засідання. Далі робота сесії, де треба було розглянути ще 48 питань, продовжилася вже без участі пані Воєвуцького.

Рішення ж щодо вступу селищної ради до ЦПСМД Броварського району прийняли позитивне, як і затвердження нового статуту цього підприємства. До речі, ще двома співзасновниками ЦПСМД стала Зазим’янська та Калинівська громади. Калита ж, як відомо, первинною медициною в громаді керує сама, створивши свого часу свій ЦПСМД.

Платити більше чи залишити як було

Ще одним питанням, де схрестилися аргументи різних депутатів, а це різні позиції, стало ухвалення рішення щодо встановлення місцевих податків та розмірів їх ставок. Два концептуальні підходи: залишити розмір податків, в т.ч. і земельного, на попередньому рівні, інший підхід – збільшити ставки. Аргументи останньої позиції наступні: йдеться про наповнення нашого бюджету, а існуючий розмір податків є нижчим, аніж у сусідніх громад.

Обмін думками був досить емоційним, двічі депутати голосували за переголосування рішенн. Зрештою, гору взяла позиція не збільшувати розмір податків.

Але із застереженнями. Потрібний дуже грунтовний аналіз, дослідження - хто платить за використання землі, а хто як не платив, так намагається і далі не реагувати на цей податок. І щоб не вийшло так: збільшені розміри оподаткування негативно впливатимуть на тих, хто справно платить податки. А вже після такого аналізу, маючи повну картину використання землі в громаді, чому сприятиме інвентаризація земельних ресурсів, спокійно і виважено повернутися до питання збільшення рівня податків.

Зрештою, за рішення про рівень місцевих податків, тобто залишити як і було, проголосували 14 депутатів, 4 проти і 2 утрималися. Рішення прийнято.

Про ліквідацію, ремонти, будівництво нових спортивних майданчиків…

По-перше, звернемо увагу, що ухваленим рішенням у Великодимерській громаді створюватимуться ще один комунальний заклад – «Інклюзивно-ресурсний центр».

Припиняється існування бібліотечних закладів у Заліссі, у Зорі. Стосовно Русанова, то, на відміну від двох названих сіл, де відповідне Міністерство підтримало рішення про ліквідацію, тут – на розсуд винятково громади.

Тетяна Іваненко, яка доповідала питання, зауважила, що стосовно русанівської бібліотеки ситуацію вивчали протягом кількох місяців. Вона там вже давно складна, не сприятлива для подальшого існування бібліотеки. Там, зокрема, немає опалення, бібліотечний фонд достатньо слабенький. Його перенесли до шкільної бібліотеки, тож говорити, що село залишається без бібліотечної справи, не можна.

Рішення стосовно ліквідації бібліотек ухвалювалося з метою ефективного використання бюджетних коштів та, враховуючи всі нюанси цієї проблеми.

У громаді є економія бюджетних коштів. І логічно, що депутати внесли зміни до кількох програм. Отже, куди ж підуть зекономлені кошти і на що вони виділяються додатково.

Про зміни щодо селищного бюджету доповідала на сесії начальник Управління фінансів Оксана Косенко.

Отже,

  • зараховано до бюджету субвенцію з області у розмірі 180 тисяч грн на надання допомоги дітям з особливими освітніми потребами;
  • 56 тисяч - розмір субвенції (за рішенням КОДА) на медичне обслуговування осіб, що потерпіли від аварії на Чорнобильській АЕС;
  • 30 тисяч направляються на виготовлення проектів будівництва спортивних майданчиків з єдиноборств, а також функціонального тренінга у НВО Тарасівки, Рудні, Богданівки, Плоского та Шевченкового;
  • Відповідно до вільного залишку освітньої субвенції, яка надійшла з району, 128 тисяч виділяються на виконання протипожежних заходів у Русанівському НВО. Конкретно – йдеться про відповідну обробку горища, розробку проекту для встановлення блискавкозахисту та на придбання пожежного щита;
  • 437 тисяч тієї ж освітньої субвенції підуть на фінансування зарплати, коштів на відпустки та оздоровлення педагогів Русанівського НВО;
  • 35 тисяч направляються на поповнення статутного фонду КП «Великодимерське», для придбання пресу для сортувальної станції;
  • 400 тисяч йдуть на оформлення права власності на землі комунальної власності;
  • 120 тисяч перерахують Баришівському територіальному центру для утримання протягом наступних півроку двох громадян похилого віку нашої громади.
  • за рахунок вільного залишку, що надійшов ще від Плосківської сільради, 528 тисяч направляються на капітальний ремонт вулиці Будівельників у тому ж Плоскому.

Варто зосередити увагу на прийнятих депутатами змінах до Програми «Розвиток, ремонт та утримання об’єктів житлово-комунального господарства , благоустрою та соціально-культурного призначення на 2019-2023 роки». Про це депутатам розповідала начальник відділу капіт. будівництва, ЖКГ, комунальної власності та інфраструктури Галина Плотнікова. Йдеться, за її словами, про перекидання коштів, а це загалом – 569 тисяч гривень. Отже, були зекономлені 240 тисяч під час підготовки та проведення капремонту вул. Хамбіра у Русанові. Вони підуть ремонт проїзду від вул. Вокзальної до вул. Пушкіна у В.Димерці.

Додатково виділяються кошти на капреконструкцію вул. Будівельників у Плоскому. Включається і новий об’єкт – будівництво в громаді скейт-парку, передбачаються 49 тисяч на виготовлення проекту спорудження цього об’єкту.

Зміни в Гоголеві. На прохання самого старостату кошти, передбачені на ремонт вулиці Садової, перекидаються на такі ж роботи на вулиці Пушкіна. Цей об’єкт гоголівський старостат вважає приіоритетнішим.

Поділитися:
Актуальні новини
02.05.2024 15:53
Братерство без кордонів
Братерство без кордонів В рамках робочої поїздки відвідали польське місто-побратим Єдвабно. На знак вдячності та поваги привітали Sławomir Ambroziak з перемогою на місцевих виборах і перейшли до…
02.05.2024 15:32
Учні Богданівської гімназії взяли участь у проєкті психоемоційної допомоги від Клубу Добродіїв разом з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ)
Щоб підтримати дітей та покращити їхній емоційний стан, Клуб Добродіїв разом з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) створили комплексний проєкт психоемоційної допомоги для…
02.05.2024 15:13
Безоплатна вторинна правнича допомога
Безоплатна вторинна правнича допомога (БВПД) — вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя. Категорії осіб, які мають право на БВПД…
02.05.2024 15:10
Відбулося засідання робочої групи зі внесення змін до Стратегії розвитку громади
Представники Великодимерської селищної ради – тимчасово виконуючий обов’язки селищного голови Олександр Борсук, заступники селищного голови Олександр Рубанка, Лідія Сичова, Олександр…