Крім вітань – розмова на складні, тривожні теми

Представники журналістського цеху Великодимерської громади Наталя Кривобок, Анатолій Гаркуша та Віталій Литвиненко 7 червня взяли участь у відзначенні Дня журналіста, який організували Київська облрада та облдержадміністрація.

Відзначення було розділене на дві частини – вітально-вручальна та ділова, тобто проведення Першого регіонального форуму засобів масової інформації Київщини.

Зі словами привітання до журналістів зверталися голова облради Наталя Гунько, заступник голови облради Тетяна Семенова, голова постійної комісїі облради з питань свободи слова та ЗМІ Тетяна Самойленко та заступник голови цієї комісії Ярослав Москаленко, від облдержадміністрації слово мала заступник голови КОДА Тетяна Щербак. Окремих журналістів нагородили відзнаками облради.

Що ж до форуму, а це був скоріше обмін думками, то він вкотре засвідчив: журналістика в області переживає далеко не кращі часи. Власне, і обласних ЗМІ як таких – хіба що на пальцях однієї руки можна порахувати. Одна з найдосвідченіших в області журналістів Ніна Карповець звернула увагу, що не тільки телебачення обласного немає, перестала існувати навіть радіопрограма для Київської області.

Вікторія Ляховець висловила цілком зрозумілий жаль та нерозуміння ситуації, що перестало існувати обласне друковане видання – газета «Київська правда», якій вже 120 років.

Взагалі друкована преса за висловами деяких учасників форуму стоїть буквально на грані виживання. З багатьох причин. Але в першу чергу через монопольну позицію Укрпошти, котра фактично руйнує залишки системи доставки газет. Між тим, як переконані самі журналісти, цей вид ЗМІ має право на існування та затребуваний дуже значною кількістю людей Київщини. Та й цивілізовані країни, і навіть суперінтернетизовані, розуміючи важливість існування свободи слова, не відмовляються від друкованого слова.

Для преси області простежуються і нові виклики. Трапляються випадки, і непоодинокі, коли нові керівники утворених територіальних громад і не знаходять, а головне і не бажають знаходити спільну мову з існуючими ЗМІ, не шукають нові форми співпраці та підтримки роботи журналістів. Іноді й просто відмовляються співпрацювати. Після укрупнення районів часто трапляється так, що цілі регіони залишаються фактично в інформаційному вакуумі.

Керівництво області, розуміючи це та усвідомлюючи, що подальший такий стан речей у взаємодії із ЗМІ тільки поглиблює рівень нерозуміння між людьми та владою, рівень недовіри до влади, намагається віднайти форми взаємодії та варіанти підтримки існування в області журналістських видань. Крім цього регіонального форуму, проводяться зустрічі-семінари у новоутворених районах. Попереду – такий захід має відбутися, до речі, і в Броварах.

Поділитися:
Актуальні новини
17.05.2024 09:44
Фінансова можливість від Mercy Corps для підтримки бізнесу у розмірі 20 000 доларів США
Представники малого та середнього бізнесу, які релокувалися до м. Києва та Київської області, або постраждалого від війни місцевого бізнесу можуть подати заявку на отримання фінансової допомоги від…
16.05.2024 16:34
Вихованці ЗДО Плосківського ліцею відзначили День вишиванки
Вихованці ЗДО Плосківського ліцею з радістю прийняли участь у святі української традиції, одягнувши найкращі вишиванки та прикрашені віночки. Наші маленькі друзі створили незабутні моменти, …
16.05.2024 14:53
Багатодітних мам привітали з Днем матері та Міжнародним днем сім’ї
Багатодітних мам привітали з Днем матері та Міжнародним днем сім’ї До Дня матері та Міжнародного дня сім’ї, дев’ять матерів-героїнь Великодимерської громади відзначили подяками та вручили подарунки…
16.05.2024 13:11
Флешмоб до Дня вишиванки зробили учні та вчителі Великодимерського ліцею
Більше 400 учнів Великодимерського ліцею вийшли на флешмоб до Дня Вишиванки. У ньому взяли участь учні та вчителі ліцею. Запальний танок виконували тримаючи в руках жовто-блакитні стрічки. …