СКАЗ -  є однією із найдавніших хвороб теплокровних тварин і людини та надзвичайно небезпечним захворюванням.

СКАЗ - є однією із найдавніших хвороб теплокровних тварин і людини та надзвичайно небезпечним захворюванням. Входить в п’ятірку захворювань спільних для людини і тварин, що завдають найбільших соціальних та економічних збитків.

Сказ переслідує людство більш ніж 4000 років. За оцінками щороку сказ забирає життя 59 000 людей. Тобто кожні дев’ять хвилин кожного дня від нього помирає одна людина, 40% із яких — діти, що живуть в Азії та Африці. Оскільки укуси собак є причиною майже всіх випадків захворювання в людей, смертям від сказу можна запобігти за рахунок підвищення обізнаності та вакцинації собак для профілактики захворювання в його джерелі.

Саме тому чотири провідних організації — Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО), Всесвітня організація охорони здоров’я тварин (МЕБ) та Глобальний альянс із контролю сказу (GARC)  об’єднали зусилля в колаборації «Об’єднані проти сказу». Ініційовано глобальний заклик до дій і встановлено ціль із досягнення нульового показника смертності людей від сказу, що передається собаками, у всьому світі до 2030 р.  
               За останнє десятиліття  було створено  міцну доказову  базу для ліквідації сказу та  напрацьовані  доступні механізми:

- Поінформованість про захворювання на сказ передбачає взаємодію з громадськістю і дає людям змогу врятувати своє життя, вчасно звернувшись по допомогу. Це включає розуміння того, як запобігти сказу у тварин, у яких випадках підозрювати сказ і що робити в разі укусу.
- Постконтактна профілактика (ПКП) передбачає проведення курсу вакцинації та, у деяких
випадках, введення антирабічного імуноглобуліну (АІГ) за наявності підозри на контакт зі
сказом. Належне оброблення ран і своєчасний доступ до якісної ПКП майже на 100% ефективні в запобіганні смерті людини від сказу.

- Масова вакцинація собак — перевірений, економічно ефективний спосіб порятунку людських життів шляхом припинення передавання сказу в його джерелі. Носіями сказу можуть бути різні види тварин, однак у 99% випадків люди інфікуються сказом саме від собак.

Вперше міжнародні організації у сфері охорони здоров’я об’єдналися проти сказу, маючи знання, інструменти та стратегію, щоб покласти край стражданням, спричиненим цим захворюванням. ВООЗ, ФАО, МЕБ і GARC рішуче співпрацюють задля розширення можливостей, підтримки та заохочення країн до розробки та реалізації власних програм ліквідації сказу, наближаючи світ до спільної цілі — «Нуль до 2030 р.». Цей глобальний план є скоординованою, орієнтованою на країни стратегією із припинення смертей людей від сказу, що передається собаками, до 2030 р. Він об’єднує профілактику сказу з іншими заходами у сфері охорони здоров’я задля зміцнення систем охорони здоров’я і залучення зацікавлених сторін в усьому світі до боротьби проти сказу.

Шановні мешканці Броварського району! Задля власної безпеки та безпеки Вашої родини будьте обізнані з питань профілактики сказу, навчайте дітей правилам поведінки з тваринами та вчасно щеплюйте від сказу домашніх собак і котів.

Поділитися:
Актуальні новини
29.04.2024 14:48
Чорнобиль - це мука і трагедія, це подвиг і безсилля, це пам'ять, це наш нестерпний біль.
Чорнобиль - це мука і трагедія, це подвиг і безсилля, це пам'ять, це наш нестерпний біль. Сьогодні мітинг-реквієм присвячений 38-річниці Чорнобильської катастрофи відбувся у Парку Слави…
29.04.2024 14:46
Чорнобиль…Минуло 38 років.
Чорнобиль…Минуло 38 років. Тепер це слово знає весь світ. Чорнобиль – це мука і трагедія, це подвиг і безсилля, це пам'ять, це наш нестерпний біль. Серед природних і…
29.04.2024 14:43
У Тарасівському ліцеї пройшов кольоровий тиждень психології
У Тарасівському ліцеї пройшов кольоровий тиждень психології, в якому взяли участь вихованці закладу дошкільної освіти та учні 1-11 класів. Понеділок розпочали з зеленого кольору – кольору спокою,…
29.04.2024 14:41
Про роботу   Жердівського старостинського округу
Про роботу Жердівського старостинського округу за 1 по 25 квітня 2024 року. В квітні місяці спеціалістами Жердівського старостату надано наступні послуги …