Сказати вголос саме те слово - спасибі

Сьогодні Україна відзначає День ліквідатора аварії на Чорнобильській атомній

1986-2021. Минуло 35 років з моменту вибуху 4-го реактора. Цю аварію називають найстрашнішою техногенною катастрофою в історії людства. Людей, котрі працювали на приборканні атомного звіра, ліквідаторів – героями. Тими, хто фактично захистив не тільки Україну, а практично людство.

Цю фразу повторюють дуже багато разів. Вона ніби й затерлася, втратила гостроту сприйняття. Однак, і про це говорять зарубіжні експерти, аби не людський фактор, який межував з героїзмом і був таким, наслідки 86-го були би набагато трагічнішими.

Ви в це не вірите? Пропоную набратися терпіння та прослухати, подивитися фільми про «Чорнобиль», послухати безпосередніх учасників як приборкання ядерного реактора, так і спорудження над ними саркофагу. Вдуматися у аргументи вчених. Спробувати побувати в тому часі, наскрізь просякнутому ідеологічним словоблуддям. По достоїнству оцінити діяння тих, хто так і не зміг бути відповідальним та рішучим і відмінити, зокрема, першотравневу демонстрацію у Києві, куди погнали й дітей. Хто не наважився відмінити Велогонку Миру у столиці 5 травня.

І спробувати поставити себе на місце тих, хто скидав смертоносний графіт з даху 4-го реактора, хто в умовах величезного радіовипромінення викопував підземний хід під станцією, хто гасив, хто здійснював інші небезпечні роботи.

Подивитися кадри як в страшних муках помирали опромінені так званим «мирним атомом» пожежники, котрих першими направили на ліквідацію аварію. Оцінити ще раз всю неприродність кадрів мертвої Прип’яті.

І ще раз вдуматися в цифри – Україна посідає друге місце в Європі за темпами онкозахворювань, що відбувається не в останню чергу і з причини Чорнобиля. 600 000 – це кількість українських ліквідаторів. З них 10%, а це 6000, померли, а 165 000 отримали інвалідність.

Продивіться ці фільми, прочитайте книги, публікації про Чорнобиль разом зі своїми дітьми, онуками, правнуками. Вони мають знати про цю трагічну і до кінця багатьом ще незрозумілу своїми наслідками сторінку в історії України. Вони мають на сумному прикладі Чорнобиля втямити раз і назавжди, що жити, працювати на «авось» не можна.

І для того, щоб пам’ятати. Як день аварії на ЧАЕС 26 квітня 1986, так і 14 грудня – День ліквідаторів. І просто сказати цим людям, сказати вголос – «Спасибі вам!». Вони на те заслужили!

…Сьогодні у Великій Димерці біля пам’ятника чорнобильцям зібралися ліквідатори, представники селищної ради, зокрема заступник селищного голови, і він же чорнобилець Микола Губський, і скромно вшанували пам’ять тих, хто вже не з нами.

Учасників, ліквідаторів було би більше, але частина їх поїхали на заходи з відзначення Дня ліквідатора в інші населені пунктами.

…Поклали квіти і вустами голови ветеранської організації Великої Димерки, учасника ліквідації аварії на ЧАЕС Валентина Кузьмика сказали саме те, потрібне в цій ситуації слово – спасибі…

Поділитися:
Актуальні новини
17.05.2024 13:30
ЦНАП:інформація про оновлення даних військовозобов'язаних
До уваги мешканців Великодимерської громади! Великодимерський ЦНАП інформує: Найближчим часом Міністерство цифрової трансформації України має надати доступ працівникам ЦНАПу до реєстру для оновлення…
17.05.2024 09:44
Фінансова можливість від Mercy Corps для підтримки бізнесу у розмірі 20 000 доларів США
Представники малого та середнього бізнесу, які релокувалися до м. Києва та Київської області, або постраждалого від війни місцевого бізнесу можуть подати заявку на отримання фінансової допомоги від…
16.05.2024 16:34
Вихованці ЗДО Плосківського ліцею відзначили День вишиванки
Вихованці ЗДО Плосківського ліцею з радістю прийняли участь у святі української традиції, одягнувши найкращі вишиванки та прикрашені віночки. Наші маленькі друзі створили незабутні моменти, …
16.05.2024 14:53
Багатодітних мам привітали з Днем матері та Міжнародним днем сім’ї
Багатодітних мам привітали з Днем матері та Міжнародним днем сім’ї До Дня матері та Міжнародного дня сім’ї, дев’ять матерів-героїнь Великодимерської громади відзначили подяками та вручили подарунки…