У Русанові панував свій бог – радості й позитиву

Якщо хтось думає, що у Русанові у неділю, 6 червня, правила балом його величність погода, то я легко вас переконаю в іншому. Тут панував інший бог. І його ймення – Бог Позитиву. У цьому селі Броварщини на озері Чернече проходив фестиваль-змагання дитячої риболовлі «Івасик-карасик-2021».

Так, зранку, коли всі учасники зареєструвалися, коли журі провело жеребкування і кожен юний, або й зовсім маленький рибалка зайняв відповідне місце та закинув вудочку, було трішки похмуро, справді часом і дощик накрапав.

Однак навіть за таких умов тут панував однозначно гарний настрій, позитив, усмішки. У цьому переконався і автор цих рядків, котрий близько 10-ї години ранку з так би мовити увімкненим фотоапаратом пройшовся по периметру озера. Скрізь – посмішки. Але якщо й була якась серйозність на дитячих обличчях, то тільки від серйозності завдання, які все ж ставив кожен перед собою. Змагальність була присутньою. Та й організатори виставили на п’єдесталі пошани дуже симпатичні призи, які отримають ті, хто буде сьогодні найбільш вдалим рибалкою – велосипеди, самокати, скейти. Тож поборотися, проявивши свою вправність у риболовлі, було за що. Але на той момент діти ще всього й не знали – скільки приємних сюрпризів їм підготували організатори змагання.

…Одним з перших, з ким вдалося познайомитися, був шестирічний Ваня Костенко. Разом із старшою сестрою, мамою і татом вони приїхали з Великої Димерки. На той момент Ваня ще не знав, що йому вдасться посісти третє призове місце, і везти додому нагороду – скейт.

Киянин, 9-річний Єгор Карелін, на той момент практично чи не одним з перших вже піймав симпатичного карасика, і залюбки показав його нам. З огляду на побачені здобутки в інших учасників Єгор небезпідставно вважався одним із претендентів на загальну перемогу. Ми майже вгадали – він посів друге місце, піймавши ще три рибинки загальною вагою в 320 грам.

Дуже цікаво, що він програв лише 10 грам у загальній вазі пійманої рибки Роману Дегтяренку, котрому виповнилося лише 4,5 роки. Але, не дивлячись на такий юний вік, саме маленький рибак з Броварів і став переможцем у молодшій групі.

У старшій групі здивувала Ліза Чайло. Дівчинка приїхала із сусіднього села Перемога, витягнула більш ніж кілограмового коропчука і ви промінювала неабияке задоволення. Переможиця стала переможницею.

Загалом же всі юні учасники, до кого б не звертався, залюбки розповідали, що вони вже далеко не вперше на рибалці. А деякі, вже маститі, навіть демонстрували з бажанням, якої ж величини рибку вони вже витягали у своїй риболовецькій біографії. Правда, іноді забували, на якій водоймі то сталося, але тоді на допомогу приходив тато, підказуючи, що ту плотву чи навіть щуку піймав на Десні чи на Дніпрі.

  • - Ми ставили перед собою найголовніше завдання – щоб тут панував гарний настрій, позитив. Словом, ми хотіли зробити для дітей справжнє свято, - говорить один із співорганізаторів фестивалю Ірина Коваль. – Щоб діти також відволіклись від гаджетів, виїхали поспілкуватися з природою, та й з однолітками теж. Це важливіше, аніж те, хто і скільки піймав.

Можна лише стверджувати – організаторам задумане однозначно вдалося. І навіть велика концентрація на Чернечому загального Позитиву зробила свою добру справу. Вже через кілька годин після початку фестивалю-змагання розпогодилося, а завершення свята і взагалі проходила під акомпанемент сонячної погоди.

…Уперше ініціатори провели такий захід у 2019 році. Тоді це зробили для юних рибалок Русанова. На озері, яке люб’язно надають під таку подію його співвласники Ігор Шматок та Василь Мишко, з вудочками зібралися близько 40 дітей. Проба пера вдалася однозначно. Дітям сподобалося. Олег Юрченко, Ірина Коваль та інші організатори вирішили розширювати рамки фестивалю.

У 2020 році провести риболовне змагання завадили карантинні заходи.

Цього ж року до участі зареєструвалися 106 хлопчиків та дівчаток, а безпосередньо на озеро 6 червня прибули майже 90 юних любителів риболовлі. Зрозуміло, що й географія учасників набагато ширша. Тут закидали вудочки, про себе проговорюючи – ловись, рибко, ловись частіше та побільше, юні рибаки не тільки з навколишніх сіл, але й з Броварів, Києва, Баришівської та Згурівської ОТГ, міста Вишневе.

Завдяки спонсорам та організаторам дитячий фестиваль-змагання перетворився на дійство, яке запам’ятається не лише шикарними нагородами, різноманітними подарунками – нагороди, призи надавали також Київська обласна федерація риболовного спорту, ГО «Русанівці». Але - й дуже приємними сюрпризами.

Їх було кілька. Із великим задоволенням на вручення нагород приїхав чемпіон світу з боксу Віктор Постол. До речі, наш легендарний спортсмен і сам є активним любителем риболовлі. Як тільки трапляється нагода – збирає снасті та виїжджає на водойми.

Віктор Постол не тільки вручав нагороди та заслужені призи, але йому доручили розбити рибу «Піньяту», яка була начинена цукерками. Але краще все ж операція «Руйнування Піньяти» вийшла у дітей, які робили це надзвичайно весело, з неабияким ентузіазмом та збирали цукерки з просто шаленим задоволенням.

Організатори дуже гнучко та своєчасно реагували на обставини, що виникали під час фестивалю. Побачивши, що один з учасників прийшов на озеро з раритетною вудкою – дерев’яно-бамбуковою, вони проявили миттєву реакцію. Так Олександру Малому з Русанова присвоїли неофіційне звання «Містер оригінальність» та він отримав від організатора Олега Юрченка новеньку, сучасну вудку.

Всі із з великим задоволенням смакували рибну юшку, котру приготували тут же Олександр Борсук та Наталя Юрченко.

Вітали учасників фестивалю-змагання голова Великодимерської селищної ради Анатолій Бочкарьов , депутат цієї ж ради Олександр Борсук, староста села Русанів Юрій Костира.

Ну і ще один сюрприз, таємницю про який організатори тримали «під сімома замками», - то була поява та виступ легендарної української групи «Табула Раса». На березі русанівського озера Чернече, під запальні мелодії групи веселились і танцювали всі – від найменшого до найстаршого учасника та пристунього на фестивалі-змаганні «Івасик-Карасик-2021»!

Пєдестал пошани

Молодша вікова група

1 місце – Роман Дегтяренко, 4,5 роки, Бровари, вага пійманої риби – 330 г

Приз – дитячий велосипед

2 місце – Єгор Карелін, 9 років, Київ, вага риби – 320 г.

Приз – самокат.

3 місце – Іван Костенко, 6 років, Велика Димерка, вага риби – 190 г.

Приз – скейт

Спеціальні призи

«Big Fish» (найбільші риба) – Роман Дегтяренко, короп 330 г.

«Mins» - Максим Хрущ, 10 років, Бровари, окунець, 74 мм.

Старша вікова група (11-16 років)

1 місце – Ліза Чайло, 13 років, с. Перемога, Баришівська ОТГ, вага риби – 1040 г

Приз – велосипед

2 місце - Микола Каблов, 13 років, с.Русанів, вага риби – 310 г.

Приз – самокат

3 місце – Микола Гурєв, 13 років, Бровари, вага улову – 310 г.

Приз – скейт

«Big Fish» - Ліза Чайло, короп, 1040 г

«Mini» - Богдан Островський, 13 років, Згурівка, горчак – 62 мм

Спеціальні номінації

Микога Гур’єв – витягнув найбільшу кількість рибок, 15 штук.

«Містер Оригінальність» - Олександр Малий.

На рибалку прийшов із саморобною дерев’яно-бамбуковою вудкою. Організатори нагородили Сашу сучасною вудкою.

Використані фото автора, Володимира Словачевського, Юрія Балджі та Ірини Коваль.

Поділитися:
Актуальні новини
17.05.2024 13:30
ЦНАП:інформація про оновлення даних військовозобов'язаних
До уваги мешканців Великодимерської громади! Великодимерський ЦНАП інформує: Найближчим часом Міністерство цифрової трансформації України має надати доступ працівникам ЦНАПу до реєстру для оновлення…
17.05.2024 09:44
Фінансова можливість від Mercy Corps для підтримки бізнесу у розмірі 20 000 доларів США
Представники малого та середнього бізнесу, які релокувалися до м. Києва та Київської області, або постраждалого від війни місцевого бізнесу можуть подати заявку на отримання фінансової допомоги від…
16.05.2024 16:34
Вихованці ЗДО Плосківського ліцею відзначили День вишиванки
Вихованці ЗДО Плосківського ліцею з радістю прийняли участь у святі української традиції, одягнувши найкращі вишиванки та прикрашені віночки. Наші маленькі друзі створили незабутні моменти, …
16.05.2024 14:53
Багатодітних мам привітали з Днем матері та Міжнародним днем сім’ї
Багатодітних мам привітали з Днем матері та Міжнародним днем сім’ї До Дня матері та Міжнародного дня сім’ї, дев’ять матерів-героїнь Великодимерської громади відзначили подяками та вручили подарунки…