Укриття населення в захисних спорудах

Укриття населення в захисних спорудах є найбільш надійним способом захисту від впливу небезпечних факторів, що виникають унаслідок надзвичайних ситуацій, воєнних дій або терористичних актів.

Для укриття населення Великодимерської селищної територіальної громади від надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру створюється фонд захисних споруд цивільного захисту, який включає протирадіаційні укриття, підвальні приміщення житлових будинків, приміщень суб`єктів господарювання та інші споруди підземного простору, які можуть бути використані для укриття населення.

Відповідно до Кодексу цивільного захисту України, у сховищах укриттю підлягають:

Захисні споруди цивільного захисту – споруди, призначені для захисту (укриття) населення від засобів масового ураження в особливий період та від дії факторів ураження надзвичайних ситуацій у мирний час (далі - захисні споруди);

Вони розподіляються на сховища та протирадіаційні укриття та є основним засобом колективного захисту окремих категорій населення.

Сховища - це інженерні споруди герметичного типу, які забезпечують захист осіб від негативного впливу сучасних засобів ураження, бактеріальних (біологічних) засобів (далі - БЗ), від бойових отруйних речовин (далі - БОР), а також, при необхідності, від катастрофічного затоплення, небезпечних хімічних речовин (далі - НХР), радіоактивних продуктів при руйнуванні ядерних енергетичних енергоустановок, високих температур і продуктів горіння при пожежах та передбачають можливість безперервного перебування у них розрахункової кількості осіб, що укриваються, протягом двох діб.

Протирадіаційні укриття - це інженерні споруди нижчої категорії, які призначені для захисту від впливу іонізуючого випромінювання при радіоактивному забрудненні місцевості і допускають безперервне перебування у них розрахункової кількості осіб, що укриваються, до двох діб (надалі - ПРУ).

Найпростіші укриття - це споруди підземного простору міст та інших населених пунктів (підземні переходи, гаражі та інше), гірничі виробки, підвальні та інші приміщення, які можуть бути використані для захисту населення у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного та природного характеру та у особливий період.

Основні вимоги до підвальних приміщень

1. Розміщуються у підвальному (підземному), цокольному або першому поверхах.

2. Розташовуються близько від місць перебування (роботи, проживання) населення, яке підлягає укриттю, а саме на відстанях, що забезпечують прибуття населення до захисної споруди впродовж 1-3 хвилин від отримання повідомлення про небезпеку.

3. Не розміщуються поруч з великими резервуарами із небезпечними хімічними, легкозаймистими, горючими та вибухонебезпечними речовинами, водопровідними та каналізаційними магістралями, руйнування яких може призвести до травмування або загибелі населення, яке підлягає укриттю.

4. Не зазнають негативного впливу ґрунтових, поверхневих, технологічних або стічних вод.

5. Забезпеченість електроживленням, штучним освітленням, системами водозабору та каналізації. За відсутності в об’єктах водопостачання і каналізації вони повинні мати окремі приміщення для встановлення виносних баків для нечистот.

6. Не мають великих отворів у зовнішніх огороджувальних конструкціях, наявні отвори (крім дверних) забезпечують можливість їх закладки (мішками з піском або ґрунтом, бетонними блоками, цегляною кладкою тощо).

7. Мають не менше двох входів (виходів), один з яких може аварійним (у разі планування укриття у споруді підводного призначення або найпростішому укритті місткістю менше 20 осіб у ньому допускається наявність одного входу).

8. Через приміщення, призначені для перебування населення, яке підлягає укриттю, не проходять водопровідні та каналізаційні магістралі, інші магістральні інженерні комунікації (за винятком внутрішньо будинкових інженерних мереж). Приміщення мають рівну підлогу, придатну для встановлення лав, нар, інших місць для сидіння та лежання;

9. У приміщеннях не зберігається легкозаймистих, хімічно та радіаційне небезпечних речовин, небезпечного обладнання, що не підлягає демонтажу або не може бути демонтоване у термін до 12 годин.

10. Висота приміщень об’єктів, зокрема дверних отворів, становить не менше 1,7 м, а до виступаючих частин окремих будівельних конструкцій та інженерних комунікацій (за винятком дверних отворів) не менше 1,4 м. Ширина дверних отворів становить не менше ніж 0,8м. Перетинання дверних отворів будівельними конструкціями або інженерними комунікаціями не допускається.

11. Отвори при входах (виходах) закриваються посиленими дверми із негорючих матеріалів (металевими або дерев’яними, оббитими залізом) або захисними екранами (кам’яними, цегляними або залізобетонними) на висоту не менше 1,7м.

12. Основні приміщення, призначені для укриття населення, мають примусову або природну вентиляцію.

13. Забезпечується вільний доступ осіб з інвалідністю та інших мало мобільних груп населення або є технічна можливість дообладнання для забезпечення такого доступу у термін до 12 годин.

14. Об’єкт перебуває у задовільному санітарному та протипожежному стані.

Місткість найпростіших укриттів вираховується з розрахунку: 0,6 м2 площі основних приміщень (для розміщення населення, що підлягає укриттю) на одну особу. За можливості розміщення двоярусних нар площу можу бути зменшено до 0,5 м2 на одну особу, при триярусному – до 0,4 м2 на одну особу.

Оповіщення населення

Головний спосіб оповіщення населення про дії при виникненні надзвичайних ситуацій – це передача повідомлення через мобільний зв’язок, а також через пересувні автомобілі, оснащені гучномовцями.

Після подачі звукових сигналів (сирени, гудки і т. д.) передається мовна інформація про надзвичайну ситуацію. Вислухавши повідомлення, кожний громадянин повинен діяти без паніки і метушні у відповідності з отриманими вказівками.

Повідомлення включає: інформацію про надзвичайну ситуацію, місце і час виникнення надзвичайної ситуації; територія (райони, масиви, вулиці, будинки і т. д.), яка потрапляє в осередки (зони) ураження; порядок дій при надзвичайних ситуаціях; інша інформація.

Якщо громадянин знаходиться вдома при виникненні надзвичайних ситуацій, він повинен:

- тримати вдома постійно включеними репродуктори, радіоприймачі, телевізори для того, щоб слухати розпорядження і вказівки органів місцевого самоврядування;

- повідомити про отриману інформацію сусідів;

- привести в готовність індивідуальні засоби захисту органів дихання і шкіри, при їх відсутності приготувати найпростіші засоби (повсякденний одяг, взуття, ватномарлеві пов’язки, плівку тощо);

- підготувати медичну аптечку, документи, засоби зв’язку, особистої гігієни, запас їжі та інше;

- провести у квартирі (домі) протипожежні профілактичні заходи (виключити газ, електропостачання та інше), підвищити захисні властивості квартири: зачинити вікна, кватирки, ущільнити їх;

- уточнити місце найближчого укриття (підвальне приміщення,) де можна укритися.

Поділитися:
Актуальні новини
17.05.2024 13:30
ЦНАП:інформація про оновлення даних військовозобов'язаних
До уваги мешканців Великодимерської громади! Великодимерський ЦНАП інформує: Найближчим часом Міністерство цифрової трансформації України має надати доступ працівникам ЦНАПу до реєстру для оновлення…
17.05.2024 09:44
Фінансова можливість від Mercy Corps для підтримки бізнесу у розмірі 20 000 доларів США
Представники малого та середнього бізнесу, які релокувалися до м. Києва та Київської області, або постраждалого від війни місцевого бізнесу можуть подати заявку на отримання фінансової допомоги від…
16.05.2024 16:34
Вихованці ЗДО Плосківського ліцею відзначили День вишиванки
Вихованці ЗДО Плосківського ліцею з радістю прийняли участь у святі української традиції, одягнувши найкращі вишиванки та прикрашені віночки. Наші маленькі друзі створили незабутні моменти, …
16.05.2024 14:53
Багатодітних мам привітали з Днем матері та Міжнародним днем сім’ї
Багатодітних мам привітали з Днем матері та Міжнародним днем сім’ї До Дня матері та Міжнародного дня сім’ї, дев’ять матерів-героїнь Великодимерської громади відзначили подяками та вручили подарунки…