Велика Димерка судитиметься з російською федерацією

Понад півмільйона гривень виділила Великодимерська селищна рада на зміни до Програми «Забезпечення виконання судових рішень та виконавчих документів на 2022-2024 роки». Таким було одне з рішень 26-ї позачергової сесії, на яку прибули 15 депутатів з 26-ти. Сесія пройшла 12 травня.

А йдеться про позов до Європейського суду до агресора, яким є російська федерація, про компенсацію збитків, завданих територіальній громаді руйнацією об’єктів соціальної інфраструктури. У Великодимерській громаді найбільше руйнацій зазнали: зруйновані, спалені повнітю і не підлягають відновленню – приміщення школи та дитячого садка у Богданівці, частково зруйновані чи зазнали пошкоджень – школи в Плоскому та Русанові, приміщення старостатів у Шевченковому та знов-таки в Богданівці.

Отже, позивачем буде Великодимерська територіальна громада, її інтереси представлятиме юрист-міжнародник.

Цікаво, що вже після рішення депутатів селищної ради Рада Організації Об’єднаних Націй з прав людини ухвалила рішення провести розслідування можливих (так йдеться в рішенні) воєнних злочинів російських окупантів поблизу столиці України.

Таке рішення однозначно може позитивно сприяти й вирішення нашого питання в європейській судовій інстанції. Зрозуміло, що підготовка, подання позову і всі судові витрати коштують недешево, але й сума компенсації за збитки буде такою, що перекриє суму на Європейський суд.

Слід очікувати, що цим шляхом підуть і багато інших громад, де руйнації дуже суттєві.

Сесія також виділила 400 тисяч на виконання робіт згідно з Програмою щодо обстеження об’єктів, покоджених в результаті воєнних дій. Таких об’єктів багато – понад 1500.

Загалом зміни до селищного бюджету склали понад 900 тисяч гривень. Ці кошти депутатським голосуванням зняли з освіти. Що теж зрозуміло, оскільки навчальний процес був призупинений, і принаймні кошти були зекономлені на харчуванні.

Депутати також дали добро на розробку заходів щодо додаткової підтримки комунального підприємства «Великодимерське». Як відомо, селищна рада з подачі керівництва комунального вирішила будівельне сміття від помешкань, котрі зруйновані повністю, вивозити безкоштовно. Програма виконується, однак різко підскочила ціна на пальне. Тож потрібні фінансові вливання в комунальне, а саме – на закупівлю пального, аби продовжити виконання цієї програми.

Поділитися:
Актуальні новини
26.04.2024 10:44
Кубок імені Михайла Юхти повертається
Михайло Юхта - людина котра на протязі багатьох років опікувалася футболом у Великій Димерці, працюючи інструктором з фізкультури. Кубок з 2009-2019 проводила Броварська районна…
25.04.2024 14:32
Роздача насіння асіння овочевих культур  внутрішньо-переміщеним особам
24 та 25 квітня у Світильнянському та Бобрицькому старостинських округах було роздано насіння овочевих культур внутрішньо-переміщеним особам, багатодітним сім’ям та ін. Допомогу…
24.04.2024 16:41
Моніторинг якості початкової освіти у Русанівській гімназії
Зовнішній моніторинг якості початкової освіти у Русанівській гімназії 24 квітня учні 4 класу Русанівської гімназії взяли участь в основному етапі третього циклу загальнодержавного…
24.04.2024 16:38
Новини з РЕ:ОСВІТИ в громаді
РЕ:ОСВІТА крокує ліцеями Великодимерської громади. 24.04.2024 р. в рамках реформації освітнього середовища громади, була проведена зустріч з учнями Тарасівського ліцею. …