Як великодимерська громада з Токіо «побраталася»…

Звісно, заочно. Звісно, умовно. Але паралелі зі столицею літніх Олімпійських ігор не випадкові і мають під собою грунт. Якраз фактично у перший день Олімпіади у Токіо стартували матчі зі стрітболу, або баскетбол 3х3. Вид спорту, який вперше включений у програму Олімпіади.

І саме у ці хвилини за більше ніж 13 тисяч кілометрів від Токіо, у Гоголеві, стартував перший в історії Великодимерської громади турнір зі стрітболу. Заступник директора ЦКДС Сергій Стасюк, котрий і проводив ці змагання, зауважив, що нинішній гоголівський турнір присвячується саме Олімпійським іграм.

Україна не представлена у далекій Японії своєю стрітбольною командою, але ось такі регіональні чемпіонати і є цеглинкою до майбутніх успіхів українських майстрів цього молодого виду спорту на міжнародній арені.

Кілька слів про загальні принципи. Команди грають на одне баскетбольне кільце у складах 3х3. Атака команди розпочинається з-за меж дуги. Маті у Гоголеві тривали по 7 хвилин чистого часу, а також припинявся, коли одна з команд набирає 11 очок, - перемога. Якщо в основний час фіксується нічия, то призначається овертайм. Він триває, коли одна з команд не набере два очки. За вдалу атаку кільця з меж традиційної триочкової зони зараховується одне очко, за точне влучання з-за її меж – два очки.

У першому чемпіонаті громади зі стрітболу вирішили взяти участь 9 команд. Мало бути десять, однак Рудня з невідомих причин не прибула до Гоголева.

Цікаво, що два населені пункти – Велика Димерка та Гоголів – представили на чудовому багатофункціональному майданчику, де й проходили матчі чемпіонату, одразу по три команди.

В результаті жеребкування, команди розподілили на дві групи.

Отже, група А: Гоголів-2, Димерка, Брав Старс (В.Димерка), Плоске. Група Б: Русанів, Гоголів-3, Тарасівка, Гоголів, Супер Сонікс (В.Димерка).

Результати матчів у групах.

Група А: Димерка – Гоголів-2 – 7:4, Брав Старз – Плоске – 7:4, Брав Старз – Гоголів-2 – 3:1, Димерка – Плоске – 10:7, Гоголів-2-Плоске – 5:6, Димерка-Брав Старз – 3:5.

Група Б: Русанів – Гоголів-3 – 5:6, Тарасівка – Гоголів – 1:11, Гоголів-3 – Тарасівка – 4:3, Гоголів – Супер Сонік – 8:4, Тарасівка – Супер Сонікс – 4:11, Гоголів-3 – Гоголів – 3:6, Русанів – Супер Сонікс – 5:9, Гоголів- Русанів - 9:3, Гоголів-3 – Супер Сонікс – 1:8, Тарасівка – Русанів – 2:5.

У групі А перше-друге місця посіли дві димерські команди – відповідно Брав Старз та Димерка, у групі Б упевнено переміг Гоголів, другою фінішувала Супер Сонікс з Великої Димерки.

У першому півфінальному поєдинку зустрічалися Брав Старз та Супер Сонікс. Матч проходив напружено. Основний час закінчився внічию 8:8, а у овертаймі вирішальним став двоочковий кидок Дмитра Чміля із Старза – 10:8.

Не менш цікаво, у впертій боротьбі пройшов і другий півфінал. Димерка грала проти Гоголева. Вдаліше розпочали господарі майданчика, де беззаперечним лідером був Владислав Мельниченко, - 0:2. Але лідер вже іншої команди - Дмитро Шпак - точним кидком з-за дуги робить його нічийним. Взагалі вдалі дії останнього стали вирішальними для загальної перемоги Димерки. З різницею в одне очко – 7:6 – виграє Димерка, а шість очок приносить своїй команді гравець з номером 0 на спині, тобто Дмитро Шпак. Це були три влучні двоочкові кидки.

Стикові матчі: за 7-8 місце – Гоголів-2 – Тарасівка – 8:3, за 5-6 місце – Русанів – Гоголів-3 -9:6.

У поєдинку за «бронзу» зійшлися Гоголів та димерський Супер Сонікс. Перевага перших, де під кільцем беззаперечним господарем був Влад Мельниченко, у результаті була відчутною. Підсумковий рахунок – 11:7 на користь гоголівців.

У фіналі за право називатися першим чемпіоном Великодимерської громади зі стрітболу зійшлися дві димерські команди. У групі вони вже зустрічалися. Цікаво, що у фіналі був зафіксований той же результат, що й на попередньому етапі – 5:3. Правда, з абсолютним протилежним підсумком. Якщо у першому побаченні цих стрітболістів виграли хлопці Брав Старз, то цього разу з тим же рахунком перемогу святкувала Димерка. Причому, чотири з п’яти очок принесли точні кидки Дмитра Шпака. Ще одне влучання на рахунку Саші Макаренка. Димерка стала чемпіоном громади.

Склад «Димерки»: Олег Селюк – капітан, Дмитро Шпак, Денис Базишин, Олександр Макаренко.

Друге місце – Брав Старз: Дмитро Чміль, Дмитро Стеценко, Михайло Каліка - капітан.

Третіми фінішувала команда Гоголева: Влад Мельниченко – капітан, Валентин Мельниченко, Богдан Мазур, Владислав Логвиненко.

Хто кращий?

Організатори не визначали кращого стрітболіста. Але якби це робилося, то, на мій суб’єктивний погляд, претендентів було б практично двоє –ще донедавна професіонал, гоголівець Влад Мельниченко і димерець Дмитро Шпак. Якщо ж оцінювати внесок кожного в загальний підсумок команди, то однозначно перше місце у Шпака. У півфіналі – шість з семи очок, у фіналі – чотири з п’яти. Отже, Дмитро Шпак – неофіційно кращий гравець першого чемпіонату Великодимерської громади зі стрітболу.

Поділитися:
Актуальні новини
17.05.2024 09:44
Фінансова можливість від Mercy Corps для підтримки бізнесу у розмірі 20 000 доларів США
Представники малого та середнього бізнесу, які релокувалися до м. Києва та Київської області, або постраждалого від війни місцевого бізнесу можуть подати заявку на отримання фінансової допомоги від…
16.05.2024 16:34
Вихованці ЗДО Плосківського ліцею відзначили День вишиванки
Вихованці ЗДО Плосківського ліцею з радістю прийняли участь у святі української традиції, одягнувши найкращі вишиванки та прикрашені віночки. Наші маленькі друзі створили незабутні моменти, …
16.05.2024 14:53
Багатодітних мам привітали з Днем матері та Міжнародним днем сім’ї
Багатодітних мам привітали з Днем матері та Міжнародним днем сім’ї До Дня матері та Міжнародного дня сім’ї, дев’ять матерів-героїнь Великодимерської громади відзначили подяками та вручили подарунки…
16.05.2024 13:11
Флешмоб до Дня вишиванки зробили учні та вчителі Великодимерського ліцею
Більше 400 учнів Великодимерського ліцею вийшли на флешмоб до Дня Вишиванки. У ньому взяли участь учні та вчителі ліцею. Запальний танок виконували тримаючи в руках жовто-блакитні стрічки. …